Wonen

Geef je kat meer vrijheid met een kattenluik

Volgens cijfers van het trouw Bureau voor de Statistiek heeft ongeveer 37% van de huishoudens in Nederland geen kinderen. Het gemiddelde aantal kinderen per huishouden in Nederland schommelt volgens het CBS rond de 1,3. Katten daarentegen zijn een stuk populairder: Er zijn in Nederland ongeveer 2,5 miljoen huishoudens met een kat. Aangezien er gemiddeld 1,7 kat per huishouden is, betekent dit dat er ongeveer 4,2 miljoen katten in Nederland zijn. Dit is ongeveer 18% van het totale aantal huisdieren in Nederland. De meeste katten gaan graag naar buiten. Sommige mensen kiezen er voor om de deur voor hun kat open en dicht te doen, maar de meeste mensen installeren een kattenluik. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over kattenluikjes.

Hoe gebruik je een kattenluik?

Kattenluiken zijn een handig hulpmiddel om te zorgen dat je kat naar binnen en naar buiten kan gaan zonder dat jij constant de deur open en dicht hoeft te doen. Er zijn verschillende soorten kattenluiken verkrijgbaar op de Nederlandse markt. Het meest bekende is klassieke kattenluik. Klassieke kattenluiken hebben een 2-standen- of 4-standenvergrendeling, waarmee je bepaalt op welke manier je kat gebruik kan maken van het kattenluikje. Meer moderne kattenluiken werkt meestal met een chip of magneet. Bij de chip gaat het luik open wanneer de kat in de buurt komt met een chip die is ingebed in zijn of haar halsband. Kattenluik hoeven niet alleen geïnstalleerd te worden aan een buitendeur. Je kan het kattenluik in je binnendeur installeren om zo de deuren gesloten te houden en de kat veel vrijheid te geven. Dit kan bijvoorbeeld heel handig zijn wanneer je ook honden hebt en je niet wilt dat de honden bij het kattenvoer en de kattenbak kunnen komen.

Hoe installeer je een kattenluik?

Zodra je het juiste formaat kattenluik hebt, is het tijd om het te installeren. Volg hiervoor de instructies van de fabrikant zorgvuldig op. De installatie kan meestal met behulp van schroeven of lijm. Houd rekening met de dikte van de muur of deur waar je het luik wilt installeren, en zorg dat je de juiste gereedschap hebt om het luik te installeren. Het is belangrijk dat je er voor zorgt dat je kat weet hoe het kattenluik werkt. Meestal werkt het luik op één van twee manieren: door tegen het deurtje aan te duwen of met een chip. Zet de magnetische sleutel of chip op de halsband van je kat, zodat het luik opengaat wanneer je kat in de buurt komt

Geef een reactie