Veel studenten kijken er erg naar uit; een stage in het buitenland! Maar wanneer het bijna zover is, merken ze dat de nodige stress om de hoek komt kijken. Dit is logisch, want zo’n verre reis maken doe je niet elke dag! In deze blogpost lees je waar je onder andere op moet letten, zodat je stress al snel minder wordt. Zo kun je met een gerust hart beginnen aan je leerzame avontuur!
Begin met een visum aanvraag en regel je geldzaken
Allereerst is het nodig om tijdig een visum aan te vragen. Bij veel landen is dit nodig, zeker wanneer je er een langere tijd gaat doorbrengen. Zorg dat je op tijd op de hoogte bent van alle regels en de aanvraag doet, zo heb je tijdig je papieren binnen voor vertrek. Daarnaast is het goed om je geldzaken op orde te hebben. Zorg ervoor dat je bij DUO navraagt of je studiefinanciering ook door kan gaan in het buitenland. Vaak is het zo dat je in een ver land met een vreemde valuta moet betalen. Wees hiervan op de hoogte en zorg voor genoeg geld. Ook kun je lang niet overal pinnen, neem dus voldoende contant geld mee voor je reis! Het is goed om van tevoren rekening te houden met een totaalbudget zodat je niet in de financiële problemen komt. Je kunt hier eventueel iemand bij laten meekijken.
Woonruimte en vaccinaties
Ook is het nodig om een woonruimte te zoeken waar je gedurende je stage kunt verblijven. Je studiebegeleider of iemand van je stageadres kan je hier mogelijk bij helpen. Ook is het vaak nodig om van tevoren bepaalde vaccinaties te nemen. Bijvoorbeeld voor Hepatitis B of Buiktyfus, maar er zijn nog veel meer nare ziektes waar je tegen beschermd moet worden voordat je op reis gaat. Alles hierover lees je op speciale websites op het internet. Hier vind je informatie per reisbestemming.
Regel dit ook van tevoren
Ook is het belangrijk om een paspoort te hebben dat niet bijna verloopt, of verloopt tijdens je stage. Vraag ook een DigiD aan en zorg ervoor dat je alles bij de hand hebt wat je maar nodig kunt hebben. Daarnaast is het ook nodig om een goede reisverzekering af te sluiten of je zorgverzekering te regelen voor in het buitenland. Mocht er iets gebeuren, dan krijg je de juiste hulp. Overleg ook altijd met familie of vrienden die in Nederland achterblijven wat er moet gebeuren tijdens een noodsituatie. Natuurlijk hoop je dat dit niet gaat gebeuren, maar je kunt je er maar beter wel op voorbereiden.