Algemeen

Ben je toe aan een goede rode wijn? Kies Cabernet!

De Cabernet is wel zo ongeveer het meest bekende druivenras ter wereld. Dat komt natuurlijk omdat van deze druif de heerlijke Cabernet rode wijn wordt gemaakt Deze rode wijn is goed te combineren met alle soorten voedsel. Al wordt de wijn, vanwege de iets krachtige smaak, vooral geschonken bij vlees en kaas. Voor bij de meeste visgerechten is het verstandiger om een wat lichtere wijn te kiezen. Maar wat weten we nog meer over deze druivensoort? Waar komt deze vandaan?

Waar komt Cabernet vandaan?

Cabernet heeft zijn oorsprong in de Bordeaux, in Frankrijk maar tegenwoordig vind je dit druivenras werkelijk overal ter wereld. In Chili, de Verenigde Staten, Australië en Spanje, maar ook in Argentinië, Italië en Zuid Afrika. Zelfs China is hard onderweg om een wijnproducerend land te worden! Het is geen gemakkelijke teelt en de kans dat een oogst te weinig oplevert zit er dan ook altijd in. Dit komt doordat deze druivensoort zeer gevoelig is voor koude. Je zou dus zeggen dat het geen optie is om deze druif in noordelijke gebieden te telen. Toch gebeurt dat wel. En dat is niet voor niets. De grond in het noorden is weer anders dan de grond in het zuiden. Hierdoor en door de lagere temperaturen, kan het voorkomen dat één druivenras totaal verschillende smaken vormt.

Welke wijn past bij mij?

Ben je voorstander van een licht wijntje, dan kun je de Cabernet aan je neus voorbij laten gaan. Al weet je niet wat je mist. Het is dus altijd verstandig om toch een keer te proberen hoe deze wijn je bevalt. Door de tanine kan het zijn dat de wijn wat aan je tanden plakt (net zoals spinazie dat kan doen), maar dat hoeft helemaal niet onaangenaam te zijn. Ga je voor een slobberwijntje dan kies je een andere soort. De Cabernet is te complex en te bijzonder om een fles achter elkaar weg te drinken. Je komt er maar op één manier achter welke wijn goed bij je past: proeven!

Bestel gewoon eens een fles

Je kunt alle wijnen gewoon online bestellen. Dus ben je normaal gesproken meer van de wit of de rosé, bestel er dan een keer een goede fles rood bij. Je zorgt dat alle omstandigheden goed zijn, laat de wijn op tijd decanteren en zorgt dat de hapjes complementair zijn en het genieten kan beginnen. Veel mensen drinken in de winter liever rood en in de zomer liever wat lichters. Maar heb je eenmaal een favoriet ontdekt, dan kun je daar rustig het hele jaar van genieten. 

Geef een reactie