Algemeen

Zeker weten wie de vader is? Doe een prenatale vaderschapstest!

Wil je zeker weten wie de vader van je kind is? Dan is een prenatale vaderschapstest de oplossing voor jou! In dit artikel lees je alles over prenatale vaderschapstests: wat ze zijn, waarom je er één zou laten doen en hoe ze werken. Ook vertellen we je over de voordelen van zo’n test. Benieuwd? Lees dan snel verder!

Wat is een prenatale vaderschapstest? 

Een prenatale vaderschapstest is een test die je tijdens je zwangerschap kunt laten doen om zeker te weten wie de vader van je kind is. Er zijn verschillende redenen waarom je ervoor zou kunnen kiezen om zo’n test te laten doen. Misschien heb je twijfels over wie de vader van je kind is, of wil je gewoon zeker weten dat alles goed gaat met de baby. Wat de reden ook is, een prenatale vaderschapstest kan je helpen om antwoorden te krijgen.

Hoe werkt het?

Een prenatale vaderschapstest werkt door middel van een bloedtest of een wangslijmvlies monster. Afhankelijk van welke test je laat doen, zal er een klein beetje bloed of slijmvlies van je baby worden afgenomen. Dit materiaal wordt dan naar een laboratorium gestuurd, waar het DNA van de baby wordt geanalyseerd. Op basis van het DNA kan de vader dan met 100% zekerheid worden bepaald.

Wat is het verschil met een normale vaderschapstest?

Een prenatale vaderschapstest is een speciale vorm van een normale vaderschapstest. Een normale vaderschapstest wordt gedaan na de geboorte van het kind, en maakt gebruik van bloed of slijmvliesmonsters van zowel het kind als de vermeende vader. Op basis van het DNA dat in deze monsters zit, kan dan met 99,99% zekerheid worden bepaald of iemand de biologische vader is. Een prenatale vaderschapstest werkt op dezelfde manier, maar wordt dus gedaan tijdens de zwangerschap. Dit heeft verschillende voordelen.

De voordelen

Ten eerste hoef je bij een prenatale vaderschapstest niet te wachten tot na de geboorte van het kind. Zo weet je meteen of alles in orde is, en kun je eventuele problemen snel oplossen. Ook hoeft er bij een prenatale vaderschapstest geen contact te zijn tussen het kind en de vermeende vader. Dit kan handig zijn als de vermeende vader bijvoorbeeld niet bereid is om een normale vaderschapstest te doen, of als er twijfels zijn over wie de vader van het kind is.

Hoe zeker is een prenatale vaderschapstest?

Een prenatale vaderschapstest is 100% betrouwbaar. Dit komt omdat de test direct toegang heeft tot het DNA van de baby. Bij een normale vaderschapstest wordt het DNA van het kind afgenomen nadat het geboren is, en moet dus door het lichaam van de moeder worden geleid. Dit kan ervoor zorgen dat er veranderingen in het DNA optreden, waardoor de test minder betrouwbaar wordt. Bij een prenatale vaderschapstest is dit niet het geval, omdat de test rechtstreeks toegang heeft tot het DNA van de baby.

Een prenatale vaderschapstest is dus een speciale vorm van een normale vaderschapstest, waarmee je tijdens de zwangerschap al met 100% zekerheid kunt weten wie de biologische vader is.

Geef een reactie